vineri, 17 septembrie 2010

trairile launtrice................o povara greu de dus XXI

                 
                  Am sa incerc sa fac o paralela intre regimul trecut si cel actual. Sunt vremuri traite de mine........deci simtite pe pielea mea........cu bunele si relele fiecarui regim.
                  In regimul trecut dupa terminarea unei scoli erai repartizat la o intreprindere, institutie........unde locul de munca era sigur. Prin unitatea respectiva obtineai si locuinta. Daca te afirmai profesional puteai fi avansat, promovat.........si ieseai la pensie lucrind intr-o singura intreprindere. Pe cind azi locul de munca nu este sigur.....de locuinta nici nu mai vorbesc.......ai bani iti construiesti o locuinta.......daca nu ......statul nu te ajuta cu nimic. Cei cu salarii mari pot face CREDITE pentru a cumpara o locuinta.......asta daca locul de munca este sigur.....fiindca altfel este mai greu. In privinta relatiilor interumane imi este greu sa vorbesc..... pentru ca.... probleme..... au fost si in regimul trecut dar si in regimul acesta. Aceeasi teama si neincredere. Tradarile, parsivitatea, viclenia au existat si exista....... difera doar forma de manifestare. In regimul trecut "stapinul" era statul.......care era mai flexibil decit "stapinul" de azi  care este "patronul". Acesta vede doar cistig, profit.........obligatiile angajatului.......fara sa tina cont si de drepturile angajatului. Statutul de patron il face pe acesta sa-si piarda omenia. Isi schimba atitudinea fata de angajat... pentru al exploata......mai ales la ora actuala.......cind statul este in deriva.... si nu mai exista nici un control. Eu m-am pensionat in anul 2001. Am lucrat intr-o institutie de stat unde, directorul era patronul, adica dispunea de tine exact ca un patron. Directorul, seful contabil........salariati si ei la stat......se comportau mai tare ca patronii. Institutia era feuda lor. Trebuia o reforma a statului........sa dea Dumnezeu sa fie bine.... pentru  oamenii de rind.......fiindca ei sufera cel mai mult de pe urma acestor schimbari.
              In regimul trecut nu aveam ce sa vedem la tv..............iar acum sunt multe televiziuni......dar nu toate au emisiuni de calitate. Aceste televiziuni manipuleaza populatia........dupa cum dispun mogulii de tv. Realitatea este deformata........nu sti ce sa crezi ......si pe care din tv.......sa mai crezi.
               In magazine, malluri, marketuri...........sunt o varietate de produse.......dar si preturile sunt mari si diferite de la un magazin la altul. Inainte preturile erau aceleasi la toate magazinele. Diferente intre economia de piata socialista si cea capitalista. Diferenta.... este si intre categoriile profesionale........invrajbite...... astazi . Pensionarii sunt condamnati .....acum......la moarte.... fiindca toate se scumpesc...... iar pensiile sunt mici. Si aici sunt diferente.......in ceea ce priveste calculul pensiei .....la anumite categorii de salariati.
               Multe sunt diferentele intre cele doua regimuri........important este sa facem fata la toate schimbarile care vor mai avea loc.....in societate.....in viata noastra. Psihicul multora a cedat.... recurgind la sinucideri. Infractorii s-au inmultit. Crime, violuri, incest, tilharii..........sunt la ordinea zilei. Multi someri.....oameni datori la banci........muritori de foame......o societate macinata de saracie si de incertitudini. Proteste, greve, sindicate in actiune.......specialisti care pleaca in strainatate.......invatamint, sanatate.....la pamint. Droguri....trafic de carne vie....degradare morala. Vile somtuase......trai de huzur pentru unii.......pe cind cei mai multi traiesc in saracie. Se traieste in beciuri, boxe, colibe, bordeie.......pe vremea lui Ceausescu nu se mai traia in bordeie, colibe, corturi. Tineret cu scoala.... dar fara nici o posibilitate de a lucra in tara.....care pleaca in strainatate......unde pot evolua sau se pot pierde ca valori. Oameni care pleaca in Italia, Spania, Anglia unde fac munci, injositoare, pentru a cistiga mai mult decit in tara. Da.....pentru asta au murit.... atitia in decembrie 1989......ca noi cei mai multi sa traim in mizerie.....pentru ca o mina de oameni sa se imbogateasca din avutia tarii fara nici o jena.  Noi ....nu cred ca mai prindem vremuri bune......macar copiii nostri sa aiba parte de ele.  
            
VA URMA                

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu